Elektrikli arabalar, çevreyi önemseyen sürücüler için giderek daha yaygın bir seçenek haline geliyor. Potansiyel tüketiciler için ana sorunlardan biri, elektrikli araba talebi artmaya devam ederken şarj süresidir. Neyse ki, teknolojik ilerlemelerin getirdiği şarj altyapısındaki gelişmeler, bir elektrikli araba şarj süresi konusun da devrim yarattı.
Elektrikli bir arabayı şarj etme prosedürü başlangıçta uzun zaman alıyordu. Bir elektrikli araçların pilinin, tipik 120 voltluk prizler gibi geleneksel şarj teknikleri kullanılarak birkaç saat veya hatta gece boyunca tam olarak şarj edilmesi gerekebilir. Bununla birlikte, daha hızlı şarj etme seçeneklerinin kullanıma sunulması, ortamı önemli ölçüde değiştirmiştir.
240 voltluk seviye 2 şarj tesislerine şu anda yaygın olarak erişilebilir. Aracın aküsünün boyutuna bağlı olarak, bu istasyonlar bir elektrikli arabaların aküsünü yaklaşık 4 ila 8 saatte tam kapasiteye kadar şarj edebilir. Seviye 2 şarj, evde veya iş yerinde veya alışveriş merkezlerinde olduğu gibi uzun park sürelerinde gece şarj etmek için pratiktir. Bununla birlikte, DC hızlı şarjın geliştirilmesi, elektrikli araçların şarj edilmesi için gerçek bir oyun değiştirici olmuştur. Seviye 3 veya hızlı şarj olarak da adlandırılan bu şarj istasyonları, bir elektrikli araçların pilini hızlı bir şekilde şarj etmek için daha yüksek voltajlı güç kullanır. DC hızlı şarj sayesinde elektrikli bir araba artık 20 ila 30 dakika gibi kısa bir sürede %80’e kadar şarj edilebilir. Bu şaşırtıcı gelişmeyle, şarj süreleri önemli ölçüde kısaldı ve elektrikli otomobil sahipleri için uzun mesafeli seyahatleri çok daha uygun hale getirdi. Şarj deneyimini daha da geliştirmek için, şarj cihazlarının altyapısı da sürekli değişiyor. İşletmeler, daha kısa sürede daha fazla elektrik verebilen daha yüksek güçlü şarj cihazları kullanıyor. En yeni ultra hızlı şarj istasyonları, 200–300 mil menzile sahip bir elektrikli aracı yaklaşık 15–30 dakikada tamamen şarj edebilir. Bu istasyonlar sıklıkla önemli otoyollar ve trafik koridorları boyunca yer almaktadır.
Elektrikli araç alımı ve kabulü, şarj sürelerinin ilerlemesinin bir sonucu olarak önemli ölçüde değişti. Elektrikli araba şarj süresi uzun olmasının getirdiği sorunlar, şarj altyapısı büyüdükçe ve geliştikçe hızla ortadan kalkıyor. Daha hızlı ve daha rahat şarj sayesinde elektrikli ulaşıma geçişin önümüzdeki yıllarda hızlanması bekleniyor.